SERY W CIĄŻY – JAKICH MUSISZ UNIKAĆ?
Czy w ciąży można jeść wszystkie sery?
Pierwsze co przychodzi nam do głowy to: “Nie wolno jeść serów pleśniowych, bo można się nimi zatruć!”.
Okazuje się, że sery pleśniowe w ciąży, wcale nie muszą być zakazane i to wcale nie ta pleśń, stanowi tu problem.
- Kobiety w ciąży muszą zrezygnować z serów, które przygotowane zostały z mleka niepasteryzowanego.
W serach z mleka niepasteryzowanego może rozwinąć się bakteria listerii, wywołująca listeriozę. Listerioza z kolei jest niebezpieczna w ciąży: może przyczyniać się do zaburzeń rozwoju płodu, wywołać poronienie albo przedwczesny poród.
Tradycyjna feta, niektóre sery pleśniowe czy parmezan mogą być produkowane z mleka niepasteryzowanego – takie wyklucz z diety jeśli jesteś w ciąży.
Większość serów dostępnych w sklepach jest jednak wyprodukowanych z mleka pasteryzowanego – możesz je jeść w ciąży! Wystarczy czytać etykiety produktów podczas zakupów.
UWAGA: Jeśli sery: feta lub parmezan z mleka niepasteryzowanego poddasz obróbce termicznej, np. użyjesz ich do pieczonej w piekarniku zapiekanki, mogą być one bezpiecznie spożywane.