WEGANKA W CIĄŻY – NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ?
Jesteś weganką w ciąży i nie wiesz jak zbilansować swoją dietę, aby dostarczała wszystkich niezbędnych składników dla Ciebie i dziecka?
Dieta wegańska w ciąży jak najbardziej może być kontynuowana. Nie musisz zmieniać swojej dotychczasowej diety tylko ze względu na Twój stan. Jest jednak kilka kwestii, którym warto się przyjrzeć:

01.
Nie jadasz białka zwierzęcego (mięsa, ryb, jajek, nabiału), więc musisz zadbać o roślinne źródła białka w swojej diecie.
Do roślinnych produktów bogatych w białko należą: nasiona roślin strączkowych, przetwory sojowe a także orzechy, pestki i nasiona.
02.
Włącz do diety roślinne źródła kwasów omega-3. Obfitują w nie ryby, ale weganie ich nie jedzą. Dodaj więc do diety algi i wodorosty, siemię lniane i olej lniany, nasiona chia, orzechy, pestki i oleje: rzepakowy, z wiesiołka, oliwę z oliwek.
Dodatkowo pamiętaj o suplementacji kwasów EPA i DHA w ciąży.
03.
Nie jadasz nabiału, więc zadbaj o roślinne źródła wapnia.
Jest ich całkiem sporo np: napoje roślinne wzbogacane w wapń, suszone owoce, fasola, orzechy, sezam, mak, zielone warzywa liściaste; otręby pszenne…
04.
Suplementuj witaminę B12.
Kobalamina (wit. B12) występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak podroby, mięso, ryby, jajka, mleko i produkty mleczne, dlatego potrzebna będzie suplementacja.
Warto pamiętać także o suplementacji kwasu foliowego – jest on co prawda obecny w diecie wegan między innymi w zielonych warzywach, ale jego suplementacja jest niezbędna w ciąży.