KWAS FOLIOWY A PŁODNOŚĆ
Planujesz ciążę? Suplementuj kwas foliowy i zadbaj, by w Twojej diecie nie zabrakło bogatych w niego produktów.
Zgodnie z rekomendacjami, kobiety które myślą o posiadaniu dziecka, powinny rozpocząć suplementację kwasem foliowym nawet na rok przed rozpoczęciem starań o ciążę.
Zalecana dawka kwasu foliowego to 400 μg na dobę.
Kwas foliowy jest też obecny w wielu produktach spożywczych, które warto włączyć do codziennej diety.
Mowa tu o produktach takich jak:
- zielone warzywa: sałata, szpinak, brokuły, kapusta, brukselka, szparagi, natka pietruszki;
- niektóre owoce np. pomarańcze i grejpfruty;
- rośliny strączkowe np. groszek, fasolka i bób, ciecierzyca, soczewica czerwona i zielona;
- suszone zioła takie jak: rozmaryn, mięta i bazylia;
- ziarna słonecznika;
- jaja;
- wątróbka.
Suplementację kwasem foliowym stosujemy nie tylko w czasie starań o dziecko ale też w trakcie ciąży i podczas karmienia piersią. Dawki kwasu foliowego mogą być wyższe niż zalecane 400 μg u kobiet znajdujących się w grupie ryzyka wad rozwojowych u płodu.
A Ty – suplementujesz kwas foliowy?