ZDROWY TALERZ PRZYSZŁEJ MAMY
„Zdrowo się odżywiaj.”
„Zadbaj o wartościową dietę dla siebie i rozwijającego się w Tobie dziecka.”
„Wybieraj teraz tylko dobrej jakości produkty do swojej diety.”
Słyszysz to w ciąży od mamy, babci, cioci czy koleżanek? Czytasz takie nagłówki w gazetach i internecie?
To prawda – zdrowa dieta jest bardzo ważna w ciąży, ale jak właściwie ona ma wyglądać? Co oznacza to magiczne „Odżywiaj się zdrowo”? Z jakich produktów powinna korzystać kobieta w ciąży i jak skomponować swój zdrowy talerz, aby zapewnić sobie i dziecku odpowiednią ilość składników odżywczych, witamin i potrzebnych mikroelementów?
Zdrowy talerz przyszłej mamy powinien wyglądać mniej więcej tak:
- Podstawa to warzywa i owoce (z przewagą tych pierwszych) w różnej formie – surowe, duszone, pieczone, w sałatce, w potrawce…
- Do tego dobre źródło pełnowartościowego białka pod postacią mięsa, ryb, jajek, nabiału, tofu, nasion roślin strączkowych.
- Ponadto produkty pełnoziarniste dostarczające węglowodanów złożonych – dobrej jakości pieczywo, kasze, ryż, makarony.
- No i oczywiście dobrej jakości tłuszcze roślinne – oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej z wiesiołka, awokado, orzechy…
Jakie dokładnie produkty wybierać?
ŹRÓDŁA BIAŁKA POLECANE W CIĄŻY
- Chude mięso (np. drób, cielęcina, królik)
- Tłuste ryby morskie (śledź, makrela, łosoś) i inne ryby (np. tuńczyk w sosie własnym, tilapia, dorsz, pstrąg, itd.)
- Jaja
- Chude lub półtłuste prod. mleczne, naturalne (pasteryzowane, np. ser biały, jogurty, śmietana, kefir, maślanka itp.) – nie używamy produktów z mleka niepasteryzowanego i serów pleśniowych niepasteryzowanych
- Nasiona roślin strączkowych (np. soczewica, ciecierzyca, fasola, groszek zielony)
- Przetwory sojowe (np. napój sojowy wzbogacany w wapń, tofu naturalne)
- Orzechy i nasiona, masło orzechowe (orzechy, słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam, mak, chia, czarnuszka)
- Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. pł. zbożowe, chleb, kasze np. bulgur, gryczana, owsiana, jęczmienna, amarantus, komosa ryżowa)
ŹRÓDŁA TŁUSZCZÓW POLECANE W CIĄŻY
- Oleje roślinne bogate w WNKT i JNKT (np. oliwa, rzepakowy, lniany, z konopi, z pestek winogron)
- Nasiona (np. sezam, słonecznik, dynia, siemię lniane, czarnuszka)
- Orzechy i masła orzechowe (np. włoskie, migdały, laskowe, pistacje, ziemne)
- Awokado
ŹRÓDŁA WĘGLOWODANÓW POLECANE CIĄŻY
- Kasze np. jaglana, jęczmienna, bulgur, owsiana, gryczana, komosa, amarantus
- Naturalne płatki zbożowe np. owsiane, jęczmienne, jaglane, orkiszowe
- Pieczywo pełnoziarniste, razowe, na zakwasie
- Makarony pełnoziarniste i ze strączków
- Ryż brązowy i dziki, ryż basmati
- Pieczywo chrupkie pełnoziarniste
- Tortille pełnoziarniste (domowe)
- Mąki pełnoziarniste np. pszenna, żytnia
- Warzywa i owoce
- UWAGA – PRZY CUKRZYCY CIĄŻOWEJ Ziemniaki i bataty najlepiej ugotować i pozostawić do wystygnięcia. Dzięki temu ich indeks glikemiczny będzie niższy.
ŹRÓDŁA BŁONNIKA POLECANE W CIĄŻY
- Pełnoziarniste produkty zbożowe
- Nasiona i orzechy
- Warzywa i owoce
- Nasiona roślin strączkowych