CZY W CIĄŻY MOŻNA JEŚĆ SUSHI?
Czy kobiety w ciąży mogą sobie pozwolić na sushi?
W tradycyjnej wersji nie będzie to danie dobre dla nich.
Dlaczego?
Tradycyjnie sushi przygotowuje się z surową lub wędzoną rybą.
Surowe mięso (także ryb) to jeden z nielicznych produktów, które muszą wykluczyć ze swojej diety kobiety w ciąży.
Ich spożycie wiąże się z wyższym ryzykiem zatrucia np. pasożytami.
Wybieranie sushi z wędzoną na zimno rybą także nie jest bezpieczne – w wyniku wędzenia powstają wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, a ekspozycja na WWA podczas ciąży jest związana z niekorzystnym wpływem na rozwijający się płód. Nigdy nie mamy też pewności czy ryby były dostatecznie długo wędzone i nie trafimy na surowy kawałek.
Czy jest jakieś rozwiązanie dla miłośniczek sushi w ciąży?
Wersja wegetariańska – Sushi możecie przygotować lub zamówić w wersji bez ryb – poza ryżem znajduje się w nim np. awokado lub ogórek.
Wersja z pieczoną rybą – Można wybrać sushi z pieczoną rybą np. łososiem, które nie tylko będzie bezpieczne w ciąży ale też zdrowe – ryby dostarczają bowiem cennych w diecie przyszłej mamy kwasów omega-3.