4 SPRAWDZONE PRZEPISY NA WIELKANOC
Wielkanoc to czas w którym na naszych stołach pojawiają się smaczne dania takie jak biały barszcz, jajka przygotowane na wiele sposobów, mazurki, sałatki jarzynowe, baby i wiele innych smakołyków. Nie wszystkie z tych tradycyjnych dań należą do moich ulubionych, ale z uwagi na to, że na co dzień jadam mało mięsa, lubię w tym świątecznym okresie zjeść kawałek dobrego pasztetu. A jeśli dobrego, to koniecznie domowego.
Domowy pasztet z wątróbką
Składniki:
- 400 g wątróbki drobiowej
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 2 małe grahamki
- 25 g masła
- 3 małe jajka
- 2 pęczki natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta czarnego mielonego pieprzu
- szczypta pieprzu ziołowego z kolendrą
- gałka muszkatołowa mielona
Bułki grahamki porwij na drobne kawałki, wrzuć do miski i zalej odrobiną ciepłej wody, zostaw aby namiękła. Dodaj wątróbkę i mielone mięso z indyka – im chudsze tym bardziej dietetyczny będzie nasz pasztet. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Dopraw wszystko solą, pieprzem czarnym i ziołowym z kolendrą oraz świeżo zmieloną gałką muszkatołową. Żółtka oddziel od białek i dodaj do mięsa razem z rozdrobnionym masłem. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Białka ubij z odrobiną soli na sztywno i delikatnie połącz z pozostałą masą.
Blaszkę – keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę i udekoruj na górze kilkoma liśćmi laurowymi. Piecz około 50 minut w 170 stopniach. Wyjmij blaszkę z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Pasztet z orzechami włoskimi i żurawiną
Pasztet z orzechami i żurawiną będzie idealny do kanapki z dodatkiem chrzanu i sałaty lub jako dodatek na lekki obiad z sałatką pełną świeżych warzyw.
Składniki:
- 400 g wątróbki drobiowej
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 2 małe bułki – u mnie grahamka
- 25 g masła
- 3 małe jajka
- 2 pęczki natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta czarnego mielonego pieprzu
- gałka muszkatołowa mielona
- garść suszonej żurawiny
- garść orzechów włoskich
Bułki porwij na drobne kawałki, wrzuć do miski i zalej odrobiną ciepłej wody, zostaw aby namiękła. Dodaj wątróbkę i mielone mięso z indyka – im chudsze tym bardziej dietetyczny będzie nasz pasztet. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Dopraw wszystko solą, pieprzem czarnym i ziołowym z kolendrą oraz świeżo zmieloną gałką muszkatołową. Żółtka oddziel od białek i dodaj do mięsa razem z rozdrobnionym masłem. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Dodaj posiekane orzechy włoskie i żurawinę suszoną. Białka ubij z odrobiną soli na sztywno i delikatnie połącz z pozostałą masą.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę i udekoruj na górze kilkoma liśćmi laurowymi. Piecz około 50 minut w 170 stopniach. Wyjmij blaszkę z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
*z podanych składników przygotujecie jeden duży lub dwa małe pasztety – mój ze zdjęcia jest wykonany z połowy składników w blaszce o średnicy 18 cm.
Jajka faszerowane pastą z awokado
Prosty, smaczny i zdrowy przepis na faszerowane jajka. Alternatywą dla kalorycznego majonezu będzie tu awokado – zdrowy, pełen dobrych tłuszczy owoc, który ma idealnie kremową konsystencję. Te proste jajka wykonasz w kilka minut a wyglądają i smakują wspaniale. Na Wielkanocny stół i nie tylko…
Składniki:
- 4 jajka
- 1 awokado
- sok z 1/3 cytryny
- szczypta soli
- kilka listków świeżej bazylii
- do podania świeże rzodkiewki, czerwony pieprz i kiełki groszku (lub inne)
Jajka ugotuj na twardo. Obierz, przekrój na pół i delikatnie wyjmij z nich żółtka. Do miseczki włóż obrane awokado, dodaj żółtka i świeże liski bazylii oraz sól i sok z cytryny. Zmiksuj na gładką masę. Białka nafaszeruj gotową pastą i udekoruj kiełkami i czerwonym pieprzem, podawaj z rzodkiewkami.
Wielkanocne mini serniczki z bakaliami
Chcesz zrobić coś słodkiego na święta, ale nie masz ochoty na pieczenie całej blachy ciasta? Moja niezawodna metoda to mini serniczki, które możesz przygotować z mniejszej ilości składników, od razu podzielone są na porcje i można je pięknie udekorować.
Składniki na 12 serniczków:
- 500 g sera twarogowego (z wiaderka, jak na sernik)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 3 łyżki erytrytolu
- łyżka ekstraktu z ziarenkami wanilii
- 2 łyżki suszonych wiśni *można zamienić na rodzynki
- 2 płaskie łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3 łyżki posiekanych drobno orzechów laskowych
Piekarnik rozgrzewamy do 120°C. Twaróg mieszamy z erytrytolem, ekstraktem waniliowym, jajkiem i mąką ziemniaczaną. Dodajemy wiśnie, skórkę pomarańczową i orzeszki i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do silikonowych papilotek (u mnie różne kształty). Dekorujemy dowolnie i wstawiamy na 30 minut do piekarnika. Wyjmujemy do wystudzenia i dopiero, gdy będą zimne wyjmujemy z foremek.