MUSAKA
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny, pełen białka i warzyw obiad, zapraszam Cię w podróż do Grecji. Oto pyszna musaka – zapiekanka z pomidorami, bakłażanem, ziemniakami i mięsem.
Składniki na 4 porcje:
- 1 mały bakłażan 223 g
- 2 średnie pomidory 384 g
- 4 mniejsze ziemniaki 375 g
- 2 ząbki czosnku 6 g
- puszka pomidorów krojonych 400 g
- 500 g chudego mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek 24 g
- sól i pieprz czarny mielony
- po 2 łyżeczki suszonej bazylii i oregano
- pół kubeczka jogurtu naturalnego 75 g
- 50 g tartej mozzarelli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Bakłażana pokrój w plastry i lekko posól, aby puściły wodę. Pomidory pokrój w plastry. Ziemniaki obierz i podgotuj w wodzie – uważaj, aby nie były zbyt miękkie, bo będą jeszcze pieczone w potrawie.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć posiekany czosnek, podsmaż i dodaj mięso mielone. Podsmaż. Dodaj pomidory z puszki, 2 łyżeczki suszonej bazylii, łyżeczkę suszonego oregano i szczyptę świeżo mielonego pieprzu (jeśli lubisz, możesz też dodać słodkiej papryki). Podgrzej razem i wymieszaj. Na patelni grillowej, na łyżce oliwy, lekko podsmaż bakłażany – nie dodawaj więcej tłuszczu, chcemy by tylko się zarumieniły. Odcedź ziemniaki i pokrój w plastry.
W naczyniu żaroodpornym na dnie umieść odrobinę sosu pomidorowego z mięsem, układaj warstwę bakłażanów, ziemniaków, mięsa z sosem i pomidorów, na przemian, aż składniki się skończą. Posyp posiekaną natką pietruszki. Jogurt wymieszaj z tartym serem i gałką muszkatołową. Wyłóż na górę zapiekanki i posyp łyżeczką suszonego oregano.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30-40 minut.
1 porcja – Energia: 421,5 kcal | 34,1 g białka | 18,2 g tłuszczy | 34,5 g węglowodanów