O TYM CZEMU WARTO JEŚĆ KISZONKI I PRZEPIS NA KAPUŚNIAK Z GRZYBAMI
Chcesz jeść więcej kiszonek, ale znudziła Ci się już zwykła kapusta kiszona do obiadu?
Wypróbuj rozgrzewającą zupę z kiszonej kapusty z grzybami.
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 400 g dowolnych świeżych grzybów – u mnie pół na pół boczniaki i pieczarki
- mała garstka suszonych grzybów leśnych
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- około 2 litry buliony warzywnego lub wody
- przyprawy: wędzona papryka, ziele angielskie, listki laurowe, majeranek i kminek
Przygotowanie:
W garnku na oliwie podsmaż posiekany czosnek, dodaj 3 laurowe listki, 3 kuleczki ziela angielskiego i kminek. Następnie wrzuć pokrojone grzyby i podsmaż kilka minut. Dodaj kapustę kiszoną (bez moczenia jej w wodzie), suszone grzyby, oraz pozostałe przyprawy (wędzonej papryki możecie dodać nawet 3 płaskie łyżeczki). Zalej bulionem lub wodą i wymieszaj. Zagotuj zupę aż wszystkie smaki się połączą i gotowe.
Dlaczego warto jeść kiszonki?
- Ułatwiają trawienie – sfermentowane produkty spożywcze wymagają od naszego organizmu zużycia mniejszej ilości energii do ich przyswojenia.
- Stymulują florę jelitową – surowe, sfermentowane produkty pomagają w utrzymaniu równowagi bakteryjnej w jelitach. Flora jelitowa i jej prawidłowy skład jest niezwykle istotna w prawidłowym funkcjonowaniu nie tylko układu pokarmowego ale też całego naszego organizmu.
- Stanowią źródło witamin – niektóre produkty spożywcze w procesie fermentacji stają się bogatsze w witaminy. Takimi produktami są np. kefir lub kapusta.
- Stanowią źródło enzymów ułatwiających trawienia oraz jednocześnie zmniejszają działanie enzymów hamujących trawienie i przyswajanie składników odżywczych.