OMLETO-PLACEK OWSIANY Z MASŁEM ORZECHOWYM I JABŁKIEM
Dziś przychodzę do Was z przepisem na pożywne śniadanie. Będzie idealne dla każdego, kto chce zdrowo rozpocząć dzień w tym także dla przyszłej mamy. Robi się je bardzo szybko a smakuje wyśmienicie. Omleto-placek owsiany z masłem orzechowym i jabłkiem
Dlaczego warto jeść płatki owsiane?
- Można z nich zrobić pyszne owsianki, domowe batoniki, zdrowe placuszki czy granolę lub dodać do koktajlu;
- są źródłem wszystkich mikro- i makroskładników zbilansowanej diety – białek, tłuszczy i węglowodanów, minerałów i witamin;
- dostarczają błonnika dzięki czemu zjedzone na śniadanie nasycą nas na długo;
- wzbogacą dietę w wiele witamin: z grupy B oraz tych rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K;
- znajdziemy w nich dużo, jak na produkty zbożowe, żelaza, magnezu, potasu, cynku, a także miedzi, wapnia, manganu, fosforu i krzemu;
- regulują stężenie glukozy i cholesterolu we krwi, wzmacniają układ nerwowy i są korzystne dla pracy układu trawiennego.
Składniki na 1 porcję:
- 2 jajka – 100 g
- 2 łyżki płatków owsianych górskich – 20 g
- 1 łyżka otrębów owsianych – 10 g
- 1/2 łyżeczki siemienia lnianego – 5 g
- 1 łyżka rodzynek – 18 g
- 1 łyżeczka masła orzechowego – 10 g
- pół małego jabłka – 50 g
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek – 2 g
Przygotowanie:
Płatki owsiane i otręby wymieszaj z posiekanymi drobno rodzynkami i siemieniem lnianym. Wbij 2 jajka i dokładnie wymieszaj, aż masa będzie kleista i każdy płatek obtoczony będzie jajkiem. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i rozetrzyj na niej łyżeczkę oliwy aby lekko ja natłuścić. Wlej masę i usmaż z każdej strony aż się zarumieni. Zdejmij placka z patelni, przekrój na pół i posmaruj masłem orzechowym. Dodaj pokrojone w plasterki jabłko i posyp szczyptą cynamonu.
Energia: 422,7 kcal | 20,8 g białka | 21,1 g tłuszczy | 43,8 g węglowodanów